Waarom moet ik me aan een dieet houden voor de ceremonie?
Deze restricties zijn bedoeld om ons fysieke, emotionele, energetische en spirituele lichaam, te reinigen. Op deze manier ga je een zuivere en schone relatie aan met de spirit van de plant. Een strikt en correct nageleefd dieet maakt het makkelijker voor de begeleiders om subtiele sensaties te herkennen van de Ayahuasca en voor jou om je te verbinden met de bijbehorende spirit.

Geef het aan wanneer je toch (per ongeluk) tyramine-rijk voedsel hebt gegeten. Dit kan namelijk onrust, hartkloppingen, misselijkheid en hevige, langdurige hoofdpijn in de hand werken. Deze bijwerkingen zijn niet levensgevaarlijk maar vooral heel onaangenaam.

Waarom is een intentie zo belangrijk?
We moedigen je aan een intentie te hebben voor de ceremonie. Een intentie helpt als een houvast. Een goede intentie werkt als een mantra, je kunt er steeds weer naar terug komen wanneer je lijkt te verdwalen in de diepte van je reis. Een goed voorbeeld zou een korte vraag kunnen zijn: Waarom ben ik zo onrustig? Waarom ben ik op aarde? Waarom lukt het me niet om intieme relaties aan te gaan? Houdt je intentie kort en wees bereid deze weer los te laten wanneer de Ayahuasca je iets anders wilt laten ervaren. Er is geen garantie dat je antwoord krijgt op de vraag die je op dat moment stelt. Vertrouw er op dat je krijgt wat er op dit moment nodig is in jouw leven.
Wat moet ik weten als deelnemer in de ceremonie?
Het allerbelangrijkste is dat je in verbinding blijft met je eigen proces. Besteed zo min mogelijk aandacht aan de andere deelnemers, je bent hier voor jezelf. Je blijft in de ceremonieruimte zolang de Ayahuasca waarneembaar werkzaam is, tenzij je even naar het toilet moet. Je bent onderdeel van een groter geheel in dit proces, verstoor dit niet. Geniet van de muziek, je mag geluid maken, opstaan en soms zelfs dansen maar stoor de anderen niet.

Het maken van foto’s of gebruik van mobiele telefoon is tijdens de ceremonie niet toegestaan. Je verstoort je eigen proces en dat van anderen. Zorg dat je het thuisfront goed hebt geïnformeerd. Geniet van het moment dat je even niet bereikbaar of zichtbaar voor anderen hoeft te zijn.

Waarom dragen we witte kleding tijdens de ceremonie?
Wij dragen witte kleding omdat we in een rituele, ceremoniële setting werken. Daarnaast kunnen de visuele sensaties zo intens zijn, dat de witte kleur rust kan bieden.
Ik vind het heel erg spannend en eng om mee te doen, is dat normaal?
Logisch dat je zenuwachtig bent, vrijwel iedereen die bij ons komt voor een ceremonie ervaart een mate van gespannenheid. Het menselijk systeem is er op gebouwd om ons zo veilig mogelijk te laten voelen en risico’s te beperken. Probeer je over te geven en de controle los te laten zodat de plant zijn werk kan doen. Wanneer je er op durft te vertrouwen dat je krijgt wat je nodig hebt, zal je ceremonie van onschatbare waarde zijn op de rest van je leven.
Ik heb niks met spiritualiteit, is dit dan ook iets voor mij?
Jazeker! Het zou goed kunnen zijn dan je je ongemakkelijk voelt bij termen als Je Hogere Zelf en Verbinding. Spiritualiteit betekent niets meer dan dat je naar je hart, je lichaam en je geest leert luisteren en je open stelt voor meer dan alleen de gedachten in je eigen hoofd. Wanneer je daar mee aan de slag gaat zul je onherroepelijk meer rust en ruimte voor jezelf creëren.
Spiritualiteit stelt je in staat een andere kant van jezelf en het leven te ontdekken die voor meer diepgang, maar ook voor zekerheid en (zelf)vertrouwen kan zorgen.
Menstruatie, pil en zwangerschap
Je mag gewoon deelnemen aan de ceremonie tijdens je menstruatie. Zorg wel dat je je pil ruim van te voren of na de ceremonie inneemt, want mocht je overgeven kan de werking van je pil verminderen. Wij schenken geen Heilige Thee aan zwangere vrouwen.
Intensive ceremonie

Een intensive is letterlijk intensiever. Je werkt namelijk één dag meer met het prachtige plantmedicijn Ayahuasca. Je krijgt nog meer de tijd om stukken te helen en inzichten te krijgen. Een weekend is niet minder goed. Vaak is dit meer dan genoeg en intensief genoeg. 

Is een intensive ook voor beginners? Ja, dat kan ook prima. 

Zijn jullie sjamanen?

We zijn ayahuasquero’s. Met het aller diepste respect zetten we het plantmiddel in. Dit doen we in combinatie met Westerse therapeutische technieken. Wij gebruiken Westerse en niet Westerse muziek, instrumenten en zang (onder andere Icaro’s) om het spirituele aspect van de ceremonie te verhogen en te verdiepen.

Drinken jullie zelf ook tijdens een ceremonie?

De begeleider drinkt een minimale hoeveelheid om af te stemmen op de energie en om contact te maken met de spirit van de plant. Soms zal een assistent dit ook doen, maar er is altijd iemand aanwezig die niet zal drinken. Wij doen dit om ieders veiligheid te kunnen garanderen.

Wat moet ik meenemen?

Wij vragen je zelf een handdoek en matrashoes, kussensloop- en eenpersoons hoeslaken mee te nemen. Beddengoed en kussens zijn aanwezig, maar we  kunnen het ons goed voorstellen dat een eigen hoofdkussen toch het lekkerst ligt. Daarnaast neem je witte, comfortabele kleding mee en eventueel warme sokken en/of pantoffels. En een drinkflesje.

Is Ayahuasca verslavend?
Nee, Ayahuasca is niet verslavend.
Jellinek verslavingszorg schrijft op hun website: ‘Zover bekend is Ayahuasca niet lichamelijk en geestelijk verslavend. De ervaring is te heftig om vaak te doen’.
Kan je ook blijven hangen in Ayahuasca?

Nee, wanneer je in goede gezondheid verkeert en geen medicatie gebruikt kun je kunt niet in Ayahuasca blijven hangen. De stoffen die werkzaam zijn worden na ongeveer 8 uur afgebroken en verdwijnt weer uit je lichaam. Tijdens de dagen na het ritueel kan het zijn dat je een verandering in jezelf en wellicht in je omgeving waarneemt en dat je enorm “open” staat. Doordat je grote stukken bent aangegaan kan je je extra emotioneel en gevoelig voelen.

Hoe zit dat met overgeven en diarree?
Ayahuasca heeft een diep werkend, reinigend effect en gaat met je (energetisch) lichaam en geest aan de slag en zal opruimen en schoonmaken daar waar nodig is. Zowel overgeven als een snelle lediging van de darmen komt voor, maar hoeft niet te gebeuren. Voor het overgeven krijg je een emmertje die de begeleiders, wanneer nodig voor jou vervangen voor een schone. Je hoeft je nergens voor te schamen, wij zijn het gewend. Lukt het even niet om naar het toilet te lopen, dan helpen wij je.
Welke andere sites raden jullie aan?

Ayahuasca info – Op deze site kan je alle informatie vinden over en rondom Ayahuasca. Zeer de moeite waard.
​Chacruna – Een aantal wetenschappers en creatievelingen brengen gezamenlijk informatie en nieuws rondom plantmedicijnen.

Erie – Deze site is opgericht in San Fransisco. Op de site staat: “organisatie die zich toelegt op het delen van entheogene en transpersoonlijke kennis in een niet-hiërarchisch, op de gemeenschap gebaseerd format, gelegen in de San Francisco Bay Area.”

Rain Tree – Kennis over en van de medicinale plantenwereld uit de Amazonone

Body Mind Therapeuten – Wanneer je in aanloop naar een Ayahuasca sessie al voorwerk wilt verrichten via lichaamsgerichte psychotherapie. Of wanneer er nog nawerk nodig is na een Ayahuasca sessie. Is lichaamsgerichte psychotherapie een goede ondersteuning van jouw proces.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact met ons op