Ayahuasca is een geschenk uit de Amazone

"In deze sterk transformerende, roerige tijd lijkt zij de natuurlijke tegenhanger te zijn om balans, verbinding en diepgaand bewustzijn in de mens te re-integrere"

Wat is Ayahuasca?

Deze drank speelt al honderden jaren een centrale rol in religieuze en culturele tradities van de inheemse volkeren in het Amazonegebied. De naam Ayahuasca wordt ‘drank van de ziel’genoemd. Het wordt gezien als een geschenk van de goden en gebruikt als heilig sacrament.

Daarnaast dient het als spiritueel middel voor diepgaande geestelijke en lichamelijke inzichten en persoonlijke groei. 

Inmiddels heeft Moeder Aya de oversteek naar het Westen gemaakt en wordt hier zeer effectief ingezet door therapeuten, sjamanen en helers. Juist in deze sterk transformerende, roerige tijd van digitalisering en individualisme lijkt ze de natuurlijke tegenhanger te zijn om balans, verbinding en diepgaand bewustzijn in de mens te re-integreren.

Ayahuasca is zeer geschikt wanneer je:

N
Het gevoel hebt dat je meer uit je leven kunt halen
N
Op zoek bent naar spirituele verrijking
N
Los wilt komen van oude overtuigingen, gewoontes en opvattingen
N
Wilt weten wie jij in essentie bent

Ayahuasca

Dat is een entheogene drank, afkomstig uit het Amazonegebied, een product van de Banisteriopsis caapi liaan en de bladeren van de Psychotria viridis of de Diplopterys cabrerana. Inheemse volkeren gebruiken de zelf gebrouwen drank om – gedurende tenminste vier uur- te communiceren met de geestelijke wereld.

Psychologen scharen de werking van de drank – en dan met name de lichaamseigen stof DMT- onder de hallucinogenen en psychedelica; middelen die ervoor zorgen dat de geest zichtbaar wordt. Anderen noemen de theesoort spiritueel, zeker ook vanwege het na het drinken zien van zeer gedetailleerde, bijzonder heldere en ook al even bijzonder kleurrijke beelden.

Plantmiddel
Zeker is dat Ayahuasca een van de meest belangrijke plantmiddelen uit het Amazonegebied is. Het bewustzijn wordt na gebruik verruimd, en dat doorgaans tussen de vier en acht uur lang. Gebruikers van de drank omschrijven het effect van licht stimulerend tot extreem visionair. De drank wordt gebruikt als inzichtgevend middel maar ook als Sjamanistisch communicatiemiddel en dan speciaal tijdens ceremoniële sessies die geleid worden door een ervaringsdeskundige.

 

Ayahuasca ‘Liaan der zielen’

Het middel bestaat uit diverse planten waarvan de Banisteriopsis caapi verreweg de belangrijkste is. Het brouwsel dat van deze liaan gemaakt wordt, wordt Ayahuasca genoemd. Vrij vertaald betekent dit ‘liaan der zielen’ of ‘liaan met een ziel’.

Daarnaast is ook Chacruna een belangrijke plant; deze plant bevat veel van de psychedelische stof DMT. En om compleet te zijn: in plaats van Chacruna wordt ook wel Chagropanga of Jurema gebruikt,  planten met eenzelfde soort werking.

Richard Spruce
Het is niet bekend hoe lang er al Ayahuasca gedronken wordt, wel is zeker dat het in 1851 voor het eerst genoemd werd door de Engelse etnobotanicus Richard Spruce. Gezien de archeologische opgravingen van een soortgelijk plantmiddel, kan ervan uit gegaan worden dat al minimaal tweeduizend jaar geleden van de Ayahuasca gedronken werd.

 

Ayahuasca visionaire ervaring

Toen en nu maken mensen om verschillende redenen graag gebruik van de drank. Doorgaans vanwege de psychedelische, visionaire ervaring. Medicijnmannen en Amazone sjamanen gebruiken Ayahuasca om te communiceren met de natuur of voor het stellen van een spirituele diagnose bij een patiënt.

In Brazilië gebruiken gelovige stromingen als de Santo Daime beweging en de Uniao do Vegetal het drankje. Frequent worden er speciale bijeenkomsten gehouden. Iedereen die dan aanwezig is, drinkt van de Ayahuasca. Dit veroorzaakt in combinatie met dans, zang en muziek een inspirerende en helende trance.

Rijkdom van de geest
Ayahuasca is niet alleen in het Amazonegebied bekend, meer en meer kreeg het de afgelopen decennia aandacht vanuit het Westen. En dan niet alleen van de academici die de drank gebruiken voor psychotherapeutisch onderzoek, want ook psychonauten – Westerlingen die op bewuste en verantwoordelijke wijze psychoactieve stoffen tot zich nemen- toonden en tonen verregaande interesse in dit plantmiddel. Voor hen is het een middel om in eerste instantie de strijd aan te gaan me het rijkdom van de geest en de onmetelijkheid van het heelal, net als met diepe angsten. Na overgave kan deze strijd veranderen in een helende extase.

Als herboren
Behalve dat extatische gevoel, kan Ayahuasca diarree en buikklachten, en misselijkheid uitmondend in overgeven veroorzaken . Niet voor niets wordt Ayahuasca door stammen ook wel kamarapi genoemd. Kamarapi betekent ‘braken’. Positiever is de benaming ‘la purga’, middel tegen blokkades.

Ayahuasca reinigt door de lichamelijke effecten het lichaam, terwijl de geest gereinigd wordt door visioenen en psychologische ervaringen. Mensen voelen zich na gebruik vaak als herboren en bijzonder helder en scherp.

Ayahuasca en onwereldse zaken
Ondertussen zijn de verhalen van mensen die door het gebruik van Ayahuasca van hun verslaving of depressie zijn verlost legio. Dat maakt Ayahuasca echter niet meteen uniek, want er gaan dezelfde verhalen over LSD, bepaalde paddenstoelen, iboga, en tal van ademhalings- en meditatietechnieken.

Voor de goede orde: het drinken van Ayahuasca betekent niet dat je verlost wordt van al je problemen. De op een thee gelijkend drankje heeft wel ontegenzeggelijk psychologisch effect en gedurende de werking komen vaak onwereldse zaken naar boven.

Ayahuasca bevat DMT.
Het belangrijkste bestandsdeel in zowel de chacruna als de chagropanga geldt als een neurotransmitter, dimethyltryptamine (DMT). Neurotransmitters spelen een cruciale rol in toestanden van buitengewoon bewustzijn. DMT vind je ook terug in de hersenen, bloed en de longen van een mens. Wetenschappers stellen dat het zogenaamde ‘derde oog’ – de pijnappelklier, midden in de hersenen – de plek is waar DMT wordt geproduceerd. Behalve de mens, beschikken veel meer zoogdieren en planten over DMT.

 

Persoonlijk proces

Maar wat ervaren mensen nou precies als het voordeel van het gebruiken van Ayahuasca?  Eén van de meest genoemde zaken is wel de mogelijkheid die het bied om op een diep bewustzijnsniveau te werken aan het zogenaamde persoonlijk proces. Op die wijze kunnen diepgaande transformaties plaatshebben.

De drank zorgt voor het bereiken van de diepere lagen van het gevoelsleven en het onderbewustzijn, waarin veel belangrijke informatie is opgeslagen maar waar je normaliter niet snel bij komt. Door gebruik van Ayahuasca kunnen die diepere lagen onderzocht worden en ontstaat de keuze om belemmerende blokkades of patronen te doorbreken.

Blik op de wereld
Ander voordeel is zeker de reinigende werking van zowel lichaam als geest. Of anders: het ruimt op wat niet meer nodig is. Geestelijk door de inzichten die je na het innemen krijgt. Na het verwerken van die inzichten ruim je ze op.

Ook lichamelijk en op energetische niveau werkt Ayahuasca reinigend. Wat niet langer nodig is, wordt ook fysiek uit het systeem verdreven. Bovendien verandert Ayahuasca je zelfbeeld en de blik op de wereld.

Ruimte voor overgave
Ayahuasca biedt je inzichten die je de mogelijkheid bieden om bepaalde situaties in je leven vanuit een ander en hoger perspectief of bewustzijn te bekijken. Dat kan ruimte en begrip en acceptatie van die situaties en gebeurtenissen. Het leert je dat er meer is dan de keuze om alleen naar hoe je jezelf en de wereld ziet, het leert vergeven, accepteren van wat en hoe het is. Dat creëert een hoger bewustzijn, een bewustzijn waarin meer ruimte is voor overgave, voor acceptatie en liefde.

Ayahuasca is behulpzaam
Ayahuasca werkt proces versnellend. Vanwege het feit dat het diep contact maakt met je onderbewustzijn en de processen waarmee je bezig bent, leer je jezelf beter en beter kennen. Je leert steeds sneller schakelen tussen de aspecten in jezelf. Daardoor kun je het ook in het ‘gewone’ dagelijkse leven veel beter je eigen keuzes maken vanuit dit hogere bewustzijn.

Wat je ook ziet en ervaart is het gevoel van eenheid en verbondenheid. Het laat je de onderlinge verbondenheid als geen ander ervaren en maakt je bewust dat je deel uitmaakt van een veel groter geheel, terwijl we in ons dagelijkse leven vooral een gevoel van afscheiding ervaren. Afscheiding in de vorm van ons zelf, onze kern én van de mensen om je heen. Via Ayahuasca voel en zie je wel die diepste verbondenheid, zaken die je in het dagelijks leven heel behulpzaam kunnen zijn.

Ayahuasca leert je leefomgeving ontwikkelen
De plantendrank toont je ook je verantwoordelijkheden die je in het leven hebt. Hoewel dat klinkt als minder leuk, blijkt dat juist niet zo. Juist dan wanneer je in staat ben je eigen verantwoordelijkheden te nemen, neem je ook de mogelijkheden die in je eigen leefomgeving te ontwikkelen.

Nog iets: Ayahuasca biedt je het inzicht dat de reflectie van je eigen binnenwereld de buitenwereld is. Een heel prettige gedachte, want dat zegt in feite dat je alleen bewust moet zijn wat er in jezelf leeft. Met andere woorden: wil je de wereld veranderen, dan kun je het beste bij jezelf beginnen.

Vertrouwen op jezelf
Nog zoiets bijzonders is wel dat Ayahuasca je weliswaar van alles leert, maar dat je toch vooral je eigen leermeester bent. Je onderbewustzijn immers, geeft ruimte om je eigen binnenwereld te ontdekken waardoor je beter vanuit je bewustzijn kunt handelen. Met andere woorden: de plant vergoot je intuïtie. Daardoor leer je steeds meer en beter vertrouwen op je zelf, je eigen kompas.

Ayahuasca laat nieuwe mogelijkheden zien
Ayahuasca en nieuwe mogelijkheden? Juist! Met Ayahuasca kun je op dieper niveau oude blokkades en oude patronen wegnemen. Daardoor ontstaat nieuwe ruimte, ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Kon je vroeger jarenlang twijfelen om bepaalde stappen te zetten, met Ayahuasca kun je processen sneller doorlopen omdat ze eerder zichtbaar en duidelijker voor jezelf worden. Nieuwe mogelijkheden dus om vrijer en vanuit je eigen wereld te leven.

Ayahuasca geeft vrijheid
Misschien wel belangrijkste voordeel of pluspunt is de vrijheid die Ayahuasca je geeft. Vrijheid door het opruimen van zaken die je niet langer noodzakelijk acht en vrijheid die je in staat bent je eigen leven te creëren en je daardoor het gevoel krijgt dat je er echt helemaal zelf mag zijn. Jezelf zijn en beseffen dat je er zelf mag zijn; dat klinkt mooi. Maar te vaak leven we toch weer volgens de waan van de dag. Met hulp van Ayahuasca herinneren of beseffen we ons echter onze diepste zijn, ons diepere bewustzijn.

Is Ayahuasca een drug?
Zijn er dan alleen voordelen aan Ayahuasca? Nee. Er kleven ook wel degelijk nadelen aan. Zo staat het te boek als een drug, en wordt het ook als drug door de Nederlandse overheid beschouwd. Dit vanwege de aanwezigheid van DMT. Ayahuasca gebruik in ceremoniële setting is niet verboden. Het valt dan onder vrijheid van Godsdienst. Ayahuasca heeft fysiek geen verslavende werking overigens. Ayahuasca heeft dus een (gedeeltelijke) illegale status, ondanks de groeiende populariteit.

De plant kan ook gevaarlijk zijn, zeker als je er onverantwoord mee omgaat. Zo gaat bepaalde medicatie bijvoorbeeld echt niet samen en geldt dat het het best te gebruiken is met een dieet voor- en achteraf. Ook een veilige omgeving waarin Ayahuasca gebruikt kan worden is belangrijk. Houd ook in de gaten dat Ayahuasca niet alles oplost. Uiteindelijk moet je het zelf doen en de bereidheid en openheid hebben de inzichten toe te passen in de dagelijkse realiteit. Pas als je er voor open staat, sorteert het effect.

Nadeel is ook dat je soms moet overgeven van het gebruik van Ayahuasca. Dit voelt vaak als een bevrijding. Je haalt zo echt alles wat niet nodig is fysiek uit je lichaam. Overgeven geldt in dit geval als reiniging. Overgeven staat symbolisch ook voor het overgeven aan de plant. Ook een zogenaamde bad trip – zaken die vanuit je onderbewustzijn naar boven komen die je liever niet wilt dat naar boven komen – behoort tot de mogelijkheden. Je ervaart dan dingen die je liever niet wilt ervaren. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel. Soms hoort het erbij, is het een kwestie van door die ervaring heen komen.

Ayahuasca niet voor iedereen

Niet iedereen kan Ayahuasca nemen. Wie deel wil nemen aan een ceremonie, moet geestelijk stabiel zijn, bewust zijn van wat er gaat komen en daar ook de verantwoordelijkheid voor willen nemen. Je gaat echt een proces aan. Voor recreatief gebruik is het dan ook niet geschikt. Dan levert het zeker gevaarlijke situaties op. Ook belangrijk is dat je alles zelf moet doen. De plant wordt wel leermeester genoemd, maar uiteindelijk ben jij dat zelf en moet je dus ook helemaal zelf je eigen afval opruimen. Ayahuasca biedt je de mogelijkheid, het is aan jou zelf wat je er mee doet. Daarnaast is het belangrijk om niet alles te geloven wat je gaat zien; bepaalde visuele effecten kunnen juist als afleiding gelden van waar het echt om gaat.

 

Ayahuasca Ceremonie

Goed te weten is verder dat geen enkele Ayahuasca ceremonie gelijk is. Dat verschilt alleen al door de persoon of organisatie als voor de plek waar een ceremonie gehouden wordt. Omdat dit best verwarrend kan zijn, is het goed jezelf steeds af te vragen waarom je een ceremonie wilt ondergaan. Pas daarna kies je door wie, waar en wanneer je een ceremonie mee wilt maken. Temper de verwachtingen, heb de bedoelingen voor jezelf duidelijk. Geef je over aan wat komt.

De werkzame stoffen en samenstelling
Ayahuasca kan als plantaardig brouwsel volgens verschillende recepten worden bereid.
De originele drank wordt bereid met de wijnstok Banisteriopsis Caapi en het blad van de Psychotria Viridis. Ook kan Peganum Harmela en Jurema worden gebruikt.

De Psychotica viridis of Jurema bevat de werkzame stof DMT. De Banisteriopsis of Peganum zorgt ervoor dat DMT niet afgebroken wordt en lang blijft doorwerken.
Als je DMT drinkt wordt de stof in de maag en lever afgebroken door zogenaamde MAO-enzymen. (monoamino-oxidase-enzymen), waardoor DMT de hersenen niet kan bereiken.
De plant Banisteriopsis Caapi of Peganum bevat echter MAO-remmers (harmine, harmaline, en tetrahydroharmine). Zij remmen de werking van de MAO-enzymen. De afbraak van DMT door MAO wordt hierdoor tegengaan waardoor DMT het brein kan bereiken en de werking van het plantmedicijn gevoeld en gezien kan worden.

Wij werken met de Banisteriopsis Caapi of Peganum Harmala (Mao remmer) en Jurema (DMT)

De werkzame stof is DMT en deze staat op Lijst 1 van de Opiumwet. Wanneer de Ayahuasca in religieuze context wordt geconsumeerd wordt dit tot op heden niet vervolgd door de Nederlandse overheid. Wij zien Ayahuasca als een heilig sacrament.

Ayahuasca kan ondersteunen bij de volgende klachten:
 • Burn-out / overspannen
 • Depressie
 • Stress /keuze stress
 • Somberheid
 • Rouw, verlies of eenzaamheid
 • Verslavingsproblematiek
 • Problemen met intimiteit / seksualiteit
 • Lichamelijke klachten zonder medische oorzaak (Psychosomatisch)
 • Gedragsproblemen / communicatieproblemen
 • Angsten / Fobieën
 • Trauma’s
Wanneer GEEN Ayahuasca?
Ayahuasca is for everyone, but not everyone is for Ayahuasca.” – Chileense sjamaan

Ze is:

 • Geen quick fix voor je problemen!
 • Geen recreatief tripmiddel
 • Geen verslavend middel
 • Niet te gebruiken in combinatie met verslavende en/of verdovende middelen
 • Niet te gebruiken in combinatie met medicatie

Heb je lichamelijke of geestelijke klachten? Gebruik je medicatie of andere middelen? Lees dan eerst deze gezondheid informatie.

 

Ayahuasca Centre Symbool driehoek en Ayahuasca visualisatie

Ayahuasca Centre

Ayahuasca ceremonie reserveren

Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij zijn er om jou te ondersteunen, ook al kom geen ceremonie bij ons doen. 
Share This